duminică, 7 mai 2017

Conceptul de play




Play (joaca) reprezintă o serie de activități voluntare asociate cu recreerea, activități care presupun motivație intrinsecă, adică faci un lucru pentru că-ți face plăcere să-l faci, nu pentru că ești plătit bani buni să-l faci. Joaca poate lua forma improvizației, jocurilor (joaca structurată), scrisului, pictatului, sporturilor. Joaca nu este doar pentru petrecerea timpului liber, ci și pentru dezvoltarea armonioasă a jucătorilor. În cazul adulților joaca poate avea drept rezultate creativitatea și fericirea iar obiectivul nu se limitează la distracție. A se vedea arta și știința propulsată de curiozitate. Unele hobby-uri sunt exemple de joacă creativă, iar în profesii creative cum ar fi design-ul, joaca creativă poate înlătura atitudini serioase precum rușinea, atitudini care blochează brainstorming-ul (generarea de idei) și experimentarea artistică în design.

La noi la firmă se folosește acest concept pentru învățare și pentru sporirea satisfacției legate de muncă. În pauza de masă avem timp să ne jucăm ceea ce are drept rezultat sporirea concentrării asupra muncii pe care o executăm, sporirea creativității și dezvoltarea capacității noastre de a rezolva probleme. Încurajăm ceea ce se numește un stil motivațional persistent încărcat cu un efect pozitiv care duce la succes în muncă.  Joaca și munca se susțin reciproc. Prin joacă angajații trec prin starea de flow, se bucură de descoperiri, experimentează senzația de nou, se simt vii, se simt și integrați în firmă și lucrează mai bine. Prin încorporarea play-ului în muncă rezultatele includ și productivitate sporită, moral ridicat, relații sociale puternice, scăderea absenteismului și a stresului. Reducerea stresului  înseamnă costuri legate de sănătate reduse. Utilizarea play-ului la muncă mai sporește energia angajaților, încurajează munca în echipă, declanșează creativitatea și încrederea de a prezenta idei noi. În plus, ne ajută să ne autodescoperim.






Noi jucăm de toate: de la jocurile menționate în anunțul de angajare la cărți, frisbee adaptat condițiilor de muncă, mimă, X și O, țomanap, fazan și șotron. Ne simțim excelent și îi contagiem pe cei care ne calcă pragul cu starea noastră de bine.


Sursa informațiilor despre joacă: Wikipedia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu