marți, 9 mai 2017

Tehnica ”Șase pălării gânditoare”

Tehnica șase pălării gânditoare a fost inventată de Edward de Bono și este folosită în rezolvarea de probleme. La aplicarea tehnicii participă de obicei un grup de persoane, fiecare purtând o singură pălărie la un moment dat. 

Culorile și caracteristicile respectivelor pălării sunt după cum urmează:

Pălăria albă este legată de fapte obiective și de cifre (ce informații avem, ce informații ne lipsesc?);
Pălăria roșie este legată de emoții, furnizează un punct de vedere emoțional (”simt că...”);
Pălăria neagră semnifică prudență și evidențiază punctele slabe ale unei idei (”nu-mi place această idee pentru că...”);
Pălăria galbenă se referă la gândirea pozitivă și optimism, face lucrurile să se întâmple;
Pălăria verde indică creativitatea și idei noi, gândirea creatoare și gândirea laterală;
Pălăria albastră se referă la control, organizarea procesului de gândire și folosirea celorlalte pălării. Este folosită întotdeauna la începutul și sfârșitul unei sesiuni și indică scopul sesiunii, definirea problemei, ce anume vrem să realizăm, unde vrem să ajungem și un plan al succesiunii în care se folosesc pălăriile. La finalul unei întâlniri indică rezultatele sesiunii, concluzia, concepția, soluția și pașii următori.


Succesiunea recomandată a pălăriilor este cea prestabilită, ordinea se stabilește la începutul ședinței sub pălăria albastră. De exemplu după pălăria albastră o folosim pe cea roșie (”haideți să ne punem pălăria roșie pentru a ne exprima sentimentele cu privire la această problemă”), cea albă, cea verde, cea galbenă, apoi cea neagră și la final cea albastră. 

Această tehnică este folosită preponderent în cazul grupurilor, dar poate fi folosită și de către indivizi. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu